Map Database  •  FAQ  •  RSS  •  Register  •  Login

Sound issues (installed openAL)

<<

Guest

Post 27 Aug 2015, 17:46

Sound issues (installed openAL)

OS: Windows 7 x64
Soundcard: Creative Sound blaster X-FI titanium

The issue is after i start the game i can hear sound effects just fine, the music is also playing.
Then after 20 sec ingame the sound effects dissapair. cant hear units or warnings etc etc... ONLY music.

I tried to download the newest openAL.
Reinstalled everything, i use the GOG version of TPR.
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 27 Aug 2015, 17:47

Re: Sound issues (installed openAL)

The site disconnected me when i was about to post, im a registered user. (this is my post)

Checklist for things that i have tried so far:

- Tried different versions of KAM remake
- Reinstalled KAM remake
- Reinstalled KAM (GOG) - tried demo but remake didnt allow that..
- Reinstalled sound drivers
- Changed settings in alchemy from buffers/duration/maximum voice count/disable direct music
- Turn off 7.1 to headphones
- Turn off X-FI cmss-3d
- Turn off X-FI crystalizer
- Turn off bass boost
- Turn off EAX effects
- Disable sound cards 1/2
- Run in WIN XP (SP3)
- Admin rights
- Installed OALI 2.0.7
- Installed OALI 2.1.0
- Install to different drive


Image
Last edited by Exurok on 29 Sep 2015, 16:51, edited 4 times in total.
<<

Krom

User avatar

Knights Province Developer

Posts: 3237

Joined: 09 May 2006, 22:00

Location: Russia

KaM Skill Level: Fair

Post 27 Aug 2015, 17:48

Re: Sound issues (installed openAL)

Could be sound-card driver bug, did you reinstall these?
Knights Province at: http://www.knightsprovince.com
KaM Remake at: http://www.kamremake.com
Original MBWR/WR2/AFC/FVR tools at: http://krom.reveur.de
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 28 Aug 2015, 14:38

Re: Sound issues (installed openAL)

I dont think it is, any other suggestions? The game was working 4 months ago, nothing new on the sound driver side. But on reinstall of the game now its bugged.
<<

Nibo The Destroyer

User avatar

Barbarian

Posts: 102

Joined: 25 Feb 2015, 22:04

KaM Skill Level: Skilled

Post 29 Aug 2015, 05:00

Re: Sound issues (installed openAL)

Never heard of this.. Maybe an error/wrong setting in your own computer?
Et ego vici
<<

thibmo

User avatar

Council Member

Posts: 121

Joined: 03 Aug 2015, 09:12

Location: the Netherlands

KaM Skill Level: Skilled

Post 30 Aug 2015, 18:08

Re: Sound issues (installed openAL)

I also use Creative gear. A creative 3D tactic Alpha.
First I had these issues but what worked for me was to install "ALchemy" it is a tool by Creative that is designed to enhance OpenAL's performance.
You can add games to it and it should make the stuff better.
I installed it alongside all the new driver packages for the headset.

Be sure to first completely remove the previously installed version.
Then unplug the device, whilst the PC is turned off, start the pc and shut it down again, then plug it back in and it should work as it used to.
If not there is more to it.

The above worked for me, so it might for you. :)
~~ The magic wizard of PascalScriptus. ~~

KP-Wiki :
  • Information about Knights Province scripting ( unofficial )
  • Information about several hosting/server maintenance basics
  • Other random stuff
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 06 Sep 2015, 16:44

Re: Sound issues (installed openAL)

thibmo wrote:I also use Creative gear. A creative 3D tactic Alpha.
First I had these issues but what worked for me was to install "ALchemy" it is a tool by Creative that is designed to enhance OpenAL's performance.
You can add games to it and it should make the stuff better.
I installed it alongside all the new driver packages for the headset.

Be sure to first completely remove the previously installed version.
Then unplug the device, whilst the PC is turned off, start the pc and shut it down again, then plug it back in and it should work as it used to.
If not there is more to it.

The above worked for me, so it might for you. :)


Thanks for this, i did as you described. Same results :'(

Game starts, music and SFX works, then 20 sec into gameplay SFX stops and music goes on.
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 21 Sep 2015, 19:30

Re: Sound issues (installed openAL)

Anyone have more suggestions? Still have issues.
<<

dicsoupcan

Moorbach's Guard

Posts: 1314

Joined: 12 Feb 2012, 21:36

KaM Skill Level: Fair

Post 21 Sep 2015, 21:34

Re: Sound issues (installed openAL)

As much as i want to i got nothing besides reinstalling the game/ sound drivers/ update sounddrivers. Maybe a file is damaged somewhere.
You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life. ~ Winston Churchill
<<

Mangoara

Peasant

Posts: 3

Joined: 26 Sep 2015, 18:35

KaM Skill Level: Average

Post 26 Sep 2015, 18:44

Re: Sound issues (installed openAL)

Hello! Just found my old cd of KaM again and then after googling I found this KaM Remake! It's awesome haha, but...

I have exactly the same problem. After clicking on 10-15 units, the SFX completely dissapears but the music keeps going.
If I switch from fullscreen to windowed or if I restart the game, I have sound again till it dissapears again as described above.

I've got OpenAL installed and I've tried ALchemy.
I'm running Windows 10 and I also have an X-fi Titanium sound card.

I'll let you know if I find something...
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 27 Sep 2015, 20:02

Re: Sound issues (installed openAL)

Thanks! Good to hear im not the only one! Keep me updated! :)
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 28 Sep 2015, 17:06

Re: Sound issues (installed openAL)

I just tried the KAM from GOG without the remake mod, and the sound works great.

So it must be linked to the remake itself and not soundcard.
The remake has worked great so far but latest update shit on some of us.

I sendt them an mail and link to this thread.
Lets hope it gets fixed soon.
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 28 Sep 2015, 17:22

Re: Sound issues (installed openAL)

Just tested previous version now "kam_remake_full_r5503"

Same thing, cannot be the remake then... What the hell is going on..?
Alchemy activated for old games, installed the ai thing... hmmm...

How can the GOG version work but not the remake?
<<

Strangelove

User avatar

Crossbowman

Posts: 230

Joined: 30 Jul 2013, 06:32

KaM Skill Level: Fair

Post 28 Sep 2015, 18:03

Re: Sound issues (installed openAL)

Exurok wrote:How can the GOG version work but not the remake?


The remake was made from scratch and has code-wise pretty much nothing to do with the gog version, so it's ofc entirely possible that the sounds effects work with the original KaM or the gog KaM version and not the remake.
Love the Bomb!

Campaign viewtopic.php?f=5&t=1749
MultiplayerMaps viewtopic.php?f=5&t=2302
AutoComplete viewtopic.php?f=32&t=2722
<<

Exurok

User avatar

Farmer

Posts: 20

Joined: 27 Aug 2015, 17:41

KaM Skill Level: Veteran

Post 29 Sep 2015, 16:10

Re: Sound issues (installed openAL)

Mangoara wrote:Hello! Just found my old cd of KaM again and then after googling I found this KaM Remake! It's awesome haha, but...

I have exactly the same problem. After clicking on 10-15 units, the SFX completely dissapears but the music keeps going.
If I switch from fullscreen to windowed or if I restart the game, I have sound again till it dissapears again as described above.

I've got OpenAL installed and I've tried ALchemy.
I'm running Windows 10 and I also have an X-fi Titanium sound card.

I'll let you know if I find something...


Do you use the PAX drivers Mangoara?
Next

Return to Bugs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest